Waarom Knutselen??

workshops, kinderfeestjes, knutselen, creatief, foamclay, pasen, wijchen, druten, beuningen, nijmegen, grave, sjors creatiefWaarom is knutselen zo belangrijk?

Knutselen wordt vaak gezien als een activiteit die veel rommel geeft, veel gedoe en waarvoor jezelf creatief moet zijn Maar Creatief bezig zijn is zo belangrijk!! Ik vind het een onderdeel van de opvoeding.

Tijdens knutselen leert je kind:

 • bezig zijn met materiaal en de eigenschappen daarvan.
 • het daagt uit tot waarnemen en denken.
 • de motorische vaardigheden worden getraind.
 • Je leert vindingrijk te zijn, uit te proberen, door te zetten, oplossingen te vinden, te experimenten.
 • het vergroot de ruimtelijke oriëntatie.
 • het stimuleert de creatieve ontwikkeling
 • iets zelf maken geeft voldoening, een tevreden en blij gevoel.
 • en samen knutselen zorgt voor interactie en aandacht.

Maar toch, niet iedere ouder is creatief, handig of hebben zin om zelf te knutselen. Dat wil dus niet zeggen dat je het niet hoeft aan te bieden. Het is voor kinderen wel fijn om een keuze te hebben om te kunnen knutselen. Aanbieden kan altijd. Met wat basismaterialen op tafel geef je kinderen een aanzet. Vaak gaat de rest dan vanzelf….

knutselen, waarom knutselen, creatief, kinderen, kinderfeestje, workshops, wijchen,druten, beuningen, nijmegen

Wat heb ik daar voor nodig?

Zorg dat er altijd basismaterialen in huis zijn. Het hoeft niet duur te zijn, maar zorg wel voor goede kwaliteiten. Lijm die niet goed lijmt geeft alleen maar frustratie. Ook verpakkingsmaterialen of restmaterialen zijn zeer geschikt.

Basismaterialen:

 • kleurpotloden
 • slijper
 • papier
 • schaar
 • lijm
 • kwasten
 • verf
 • tape
 • afvalmateriaal, zoals doosjes, doppen, lege flesjes, knijpers enz.

Niet echt een basismateriaal, maar wel een materiaal waar ik zelf helemaal weg van ben is FoamClay. Niet echt goedkoop, ga wel voor de originele!!! maar de creativiteit van je kind kun je hier echt mee stimuleren. Zie mijn facebookpagina voor inspiratie of geef je kind op voor een workshop.

Hoe nu verder?

Wanneer je de basismaterialen hebt, stimuleer uw kind dan om er af en toe mee aan de slag te gaan. Maak de keukentafel leeg, leg wat materialen klaar (niet te veel) en laat uw kind heerlijk zijn of haar gang gaan. Niks moet, alles mag. En niet te snel helpen, laat uw kind uitproberen. Help alleen wanneer het echt nodig is. Het geeft de meeste voldoening wanneer ze iets helemaal zelf hebben gemaakt. En mislukken mag.

En ja het geeft soms een zooi, maar wat geeft het. Vaak is het snel weer opgeruimd! En samen kwastjes uitspoelen is ook een leuke activiteit, maar zeker wanneer uw kind nog jong is en geconcentreerd heeft geknutseld, dan heeft het meer zin om even lekker uit te razen of te spelen ipv opruimen. Prima toch, zelf gaat het vaak veel sneller!!

knutselen, workshops, kinderfeestjes, creatief, knutselwerkjes, bullet journal, foamclay, mozaieken, handletteren

Bewaren of weggooien?

Zorg voor een plek in huis waar de tekeningen en knutsels mogen staan of hangen. Lijst af en toe iets in, uw kind zal zich zeker trots voelen. Maak foto’s van de knutselwerkjes, maar ook foto’s van uw kind tijdens het knutselen. Geef af en toe een knutsel aan opa’s of oma’s. Bewaar de mooiste tekeningen in een map. Maar gooi nooit of te nimmer werk van de kinderen weg waar ze bij zijn en/ of wis de sporen!!!!

Veel knutsel plezier!!!!

groetjes Twanny

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s